Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Δελτία Ειδήσεων Μαζικής Αποβλάκωσης

Τα δελτία ειδήσεων στις αναπτυγμένες χώρες διαρκούν λίγα λεπτά, ο παρουσιαστής είναι ένας και μοναδικός, οι αυτόπτες μάρτυρες εμφανίζονται σπάνια, δείχνουν φωτογραφίες και μικρά βίντεο από τα συμβάντα, παρουσιάζουν την επικαιρότητα της χώρας και την διεθνή επικαιρότητα και αυτό είναι όλο।
Στην μπανανία μας εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά। Τα δελτία ειδήσεων διαρκούν μία ολόκληρη ώρα στην καλύτερη περίπτωση, εκτός και αν υπάρχει έκτακτη επικαιρότητα όπου γίνονται πολύωρα, είναι σχεδόν μονοθεματικά, υπάρχει ένας κεντρικός παρουσιαστής, (επιμένοντας πως είναι δημοσιογράφος), και αμέσως μόλις αρχίσει το δελτίο ειδήσεων ξεπηδούν γύρω του παράθυρα στα οποία κατοικοεδρεύουν οι υποτιθέμενοι συνεργάτες του, και οι διάφοροι καλεσμένοι।
Οι συνεργάτες του κεντρικού και μεγαλόσχημου παρουσιαστή, μπορεί να είναι δημοσιογράφοι και αυτοί, κομματόσκυλο στην καλύτερη περίπτωση, και μάλιστα το δηλώνουν αυτό και ευθαρσώς!, μερικοί δε είναι και προφανέστατα ηλίθιοι, αλλά είναι και αυτό μέρος του σχεδίου αποβλάκωσης!
Είναι τέτοιος ο τρόπος επιλογής των ΄΄σχολιαστών΄΄ κομματόσκυλο δημοσιογράφων ώστε αυτομάτως να αρχίζει μια αντιπαράθεση για οτιδήποτε κληθούν να σχολιάσουν μιας και ο καθένας από αυτούς υποστηρίζει ξεκάθαρα την άποψη του κόμματος που υπηρετεί। Φυσικά ο όρος ΄΄δημοσιογραφική δεοντολογία΄΄ είναι μια γελοιότητα, και αυτό αποδεικνύεται και επιδεικνύεται καθημερινά στην τηλεόραση της μπανανίας
Εκτός από δημοσιογράφους σχολιαστές, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι μαϊντανοί που κοσμούν τα παράθυρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολιτικοί και συνδικαλιστές, δυο είδη που έχουν πολύ κοντινή συγγένεια, είναι ξαδέλφια, και είναι επαγγελματίες ψεύτες και υποκριτές।
Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ακούσεις από τα χείλη τους την παραμικρή αλήθεια, ούτε φυσικά να βγάλεις συμπέρασμα για το τι είπαν। Είναι δεξιοτέχνες της ξύλινης γλώσσας της πολιτικής, και της αρλούμπας, με πανάξιο αρχηγό στην αρλούμπα τον ...Άκη φυσικά!
Το σκηνικό είναι στημένο, οι πρωταγωνιστές στην κωμωδία έχουν πάρει τις θέσεις τους, και αρχίζει το έργο!
Ο κεντρικός παρουσιαστής αρχίζει να εκφωνεί το πρώτο που πολλές φορές είναι και το τελευταίο θέμα, προβάλλει στη συνέχεια διάφορα βίντεο που δείχνουν τα ίδια και τα ίδια μερικές φορές, και αμέσως μετά ζητάει από τους ενοίκους των παραθύρων να σχολιάσουν το θέμα, και δίνει τον λόγο στον πρώτο εξ' αυτών। Αυτός αρχίζει την μπουρδολογία αλλά πριν προλάβει να ξεστομίσει τις πρώτες μπούρδες πετάγεται ένας άλλος, τον διακόπτει για να πει την δική του μπούρδα, και σε λίγο επικρατεί το απόλυτο χάος όπου ο καθένας μιλάει χωρίς να τον ακούει κανείς, μιλάνε όλοι μαζί, ίσαμε έξι ανθρώποι, τόσοι χωράνε στην οθόνη, τόσους μπορεί να στριμώξει ο σκηνοθέτης। Η φράση που ακούγεται μονίμως κατά την διάρκεια του μπάχαλου είναι: μη με διακόπτεις, εγώ δεν σε διέκοψα όταν μιλούσες (ψέμα).
Ο κεντρικός παρουσιαστής παρακολουθεί και αυτός το μπάχαλο χαμογελαστός, και αφού το αφήσει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο σε κάποια φάση υποκρίνεται ότι ενοχλείται από τη χάβρα, και με αυστηρό ύφος επιβάλει σε όλους να σιωπήσουν, καθώς τους υπενθυμίζει ότι αυτός είναι ο ...συντονιστής του χάους!!!
Φυσικά σε ελάχιστο χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο πράγμα, κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτε απ' ότι ειπώθηκε, και άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός, και ο μέγας δημοσιογράφος ανακοινώνει ότι δεν έχει άλλο χρόνο και κλείνει με ένα χαμόγελο ευτυχίας το θέμα!
Αν στο πάνελ, αυτό το σίχαμα που βλέπουμε λέγεται ΄΄πάνελ΄΄ υπάρχει πολιτικός, του απευθύνουν μια στημένη ερώτηση και αυτός αρχίζει να απαντάει χωρίς φυσικά να απαντάει ποτέ, και αυτή είναι άλλωστε η τέχνη του πολιτικού, να μπορεί να απαντάει σε μια ερώτηση χωρίς ποτέ να απαντήσει! Φυσικά ο ερωτών δημοσιογράφος δεν μπαίνει στον κόπο να του ζητήσει εξηγήσεις, απλώς δέχεται την μη απάντηση με ένα ΄΄μάλιστα!!!΄΄।
Εννοείται ότι κατά την διάρκεια της μη απάντησης έχει πεταχτεί σαν την πορδή ο πολιτικός της αντιπάλου παρατάξεως που είναι και αυτός στο πάνελ για να πει την δική του άποψη για το θέμα και γίνεται πάλι της πουτάνας, χωρίς να βγαίνει κανένα συμπέρασμα।
Και η ζωή συνεχίζεται εν μέσω δελτίων ειδήσεων αποβλάκωσης, εν μέσω ενημερωτικών εκπομπών, πρωινών, μεσημεριανών, και βραδινών, οι δε δημοσιογράφοι και παρουσιαστές όλων αυτών βάζουν στην τεράστια τσέπη τους εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο για τις καλές τους υπηρεσίες, ακόμα και αυτοί που είναι εντελώς ηλίθια και γελοία υποκείμενα.